Sprawa dotyczy całego kraju, ale to pracownicy opolskiego Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej zdecydowali sie przerwać milczenie i wystosowali list do ministra. Otrzymały go media – zareagowała jedynie Nowa Trybuna Opolska.

Brzydko pachnie w Funduszu Ochrony Środowiska. List otwarty pracowników. Mobbing i niekompetencja decydentów

“Pracownicy zarzucają prezesowi chamstwo i mobbing. Oskarżąją go, że wyzywa ich od idiotów i kretynów. Henryk Tylak mówi, że ma wielką wizję, tylko podwładni jej nie rozumieją. Prezes funduszu ochrony środowiska w Opolu mocno skonfliktował się z załogą…” – pisał Piotr Guzik w NTO już 30 listopada ubiegłego roku.

Nie jest to jak widać sprawa nowa. Wszystko wskazuje na to ukręca się jej łeb na każdym poziomie władzy – od rady nadzorczej począwszy  – na szczeblu najwyższym skończywszy. Dodać należy, że Henryk Tylak  jest na liście asystentów społecznych posła Kornela Morawieckiego, ojca premiera i lidera koła Wolni i Solidarni.

Tymczasem sytuacja w WFOŚ jest coraz bardziej dramatyczna. Klejny list otwarty pracowników  z 18 maja jest wyrazem desperacji i wynika ze stosunków międzyludzkich i niekompetencji prezesa Tylaka. Ale to jest jeden aspekt sprawy.

Drugi to olbrzymie zapóźnienia w rozpatrywanie wniosków z programu “Czyste powietrze” Program ruszył 18 września 2018, a zaczęto rozpatrywać wnioski o dofinansowanie zmiany sposobu ogrzewania domów dopiero w połowie grudnia 2018. Pracownicy mieli zakaz ustny odpowiadania na wnioski. W tej chwili woj. opolskie jest ostatnie w rankingu rozpatrzonych wniosków, Druga od końca jest Zielona Góra.

Obecnie rozpatrywaniem wniosków programu Czyste powietrze zajmują się 3 osoby, przy czym na zleceniach dopłat nie podpisuje się Prezes. Powodem jest wszelkie unikanie odpowiedzialności. Narzucona przez niego procedura zakłada, że nikt nie koryguje decyzji pracowników i nikt nie sprawdza zasadności decyzji.

Niedobra sytuacja jest także w postępowaniu z wnioskami statutowymi. Zajmuje sie nimi tylko jedna osoba.
Ta sytuacja i liczne przypadki mobbingu sprawiły , ze obecnie 16 pracowników przebywa na zwolnieniach lekarskich. Oni mają świadomość, że z chwilą powrotu do pracy będą zwolnieni. To stwarza trudności kadrowe i Prezes zatrudnia do oceny wniosków pracowników bankowych na zlecenie oraz stażystów z Urzedu Pracy. Jest to nieprawidłowość, bo są osobami postronnymi mającymi dostęp do wrażliwych danych np, wysokości zarobków i stanu materialnego wnioskodawcy. Sprawa wycieku danych zgłoszona została do urzędu RODO.

Na nienormalną sytuacje w Fuduszu zwracał już wczesniej uwagę, po publikacji portalu OKO ( https://bit.ly/2WM7rRJ) poseł Ryszard Wilczyński.

To było 9 miesięcy temu Teraz Wilczyński i jego kolega klubowy Rajmund Miller pytają,  czy minister zna list otwarty pracowników Funduszu, który opisuje mobbing, marnotrawstwo i merytoryczną zapaść pracy Funduszu.

“O wszystkim, co się dzieje złego w Funduszu informowaliśmy wielokrotnie, w tym na spotkaniu z Radą Nadzorczą, jednak z nieznanych nam powodów zawsze zwyciężały racje prezesa- piszą zdesperowani pracownicy opolskiego WFOŚiGW. Osoby, której z nieprawdopodobną łatwością przychodzą kłamstwa w żywe oczy i obwinianie innych za własną nieudolność. Osoby o pieczołowicie ukrywanym wykształceniu lub jego braku. Osoby o całkowitym braku umiejętności zarządzania Funduszem, za to o doskonałej umiejętności manipulacji.

Przekazując niniejsze pismo zdecydowana większość pracowników WFOŚiGW w Opolu wierzy w to, że jeszcze nie jest za późno na przywrócenie sprawnej pracy Funduszu i odbudowanie zaufania beneficjentów. Oczekujemy na wprowadzenie zmian, które pozwolą na sprawne obsługiwanie programu Czyste Powietrze. Informujemy jednak z całą stanowczością, że nie da się tego osiągnąć bazując na braku kompetencji i umiejętności pracy z ludźmi oraz przede wszystkim na fatalnym zarządzaniu, opartym wielokrotnie na niezgodnych z prawem, regulaminami i procedurami działaniach p. Henryka Tylaka.

Prosimy o przyjęcie ze zrozumieniem, że zdecydowaliśmy się na list otwarty. Obawiamy się dalszych szykan ze strony prezesa Tylaka. Prawdziwość powyższych słów potwierdzaliśmy wielokrotnie w kontaktach z Radą Nadzorczą i mediami, przekazaliśmy ponadto podpisy pracowników potwierdzających wcześniejszą korespondencję.”

I co? Tak jak można się spodziewać: NIC.

NTO wielkorotnie zwracała sie do Tylaka z prośbą o wyjaśnienie poruszanych w liście przez pracowników kwestii. Nie otrzymała żadnej odpowiedzi.

Ktoś powie, że to sprawa pracowników WFOŚiGW i Tylaka, ale tak nie jest. Wszystko to wynika z niekompetencji pracowników posadzonych na stołkach przez partię rządzacą, a dotyka nas wszystkich, powietrza, którym oddychamy.

W opolskim  WFOŚ jest od dawna kontrola NIKu. Obecnie kontroler skierowany do akcji poszedł na długotrwałe zwolnienie, więc kontrola utknęła i nie wiadomo kiedy zostanie podjęta. Może w ogóle.

Pan Prezes natomiast wraz z  kandydatką na europosłankę, Katarzyną Czocharą obficie dofinansowałkampanię wyborczą , m.in. w Moszczance. Konkurs dla przedszkolaków urósł do skali największej imprezy WFOŚ tego roku z posłankami Czocharą i Zalewską w roli głownej.

O Autorze

Dziennikarz, publicysta, dokumentalista (radio, tv, prasa) znany z niekonwencjonalnych nakryć głowy i czerwonych butów. Interesuje się głównie historią, ale w związku z aktualną sytuacją społeczno-polityczną jest to głównie historia wycinanych drzew i betonowanych placów miejskich. Ma już 65 lat, ale jego ojciec dożył 102. Uważa więc, że niejedno jeszcze przed nim.

Wyłączono komentarze

SZANOWNI PAŃSTWO

Od 25 maja br. w Polsce obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie ich swobodnego przepływu oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO). Na naszym portalu używamy np. plików cookies (stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu Opowiecie.info i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych serwisu Opowiecie.info). Zgodnie z RODO dane osobowe to wszystkie informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej (w tym imię i nazwisko, czy adres zamieszkania, adres e-mail, czy adres IP, zapisywane w plikach cookies). Administratorem danych osobowych, pozyskiwanych przez portal informacyjny WWW.OPOWIECIE.INFO jest OPOWIECIE.INFO Joanna Kołodziej, ul. Sokołów 3, 46-081 Dobrzeń Wielki NIP: 7541544353, REGON: 381405173.

Zapewniamy, że wszelkie pozyskiwane dane przez portal informacyjny Opowiecie.info lub przez naszych zaufanych partnerów przetwarzamy tylko w zakresie, na jaki zezwala RODO:
– gdy jest to niezbędne do zawarcia lub wykonania umowy;
– gdy wynika to z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią, np. w celu zapewnienia bezpieczeństwa usługi;
– gdy posiadamy dobrowolna zgodę użytkownika.
Odbywać się to będzie zawsze na podstawach prawnych, dopuszczalnych przez RODO.

Dane osobowe będą przetwarzane przez administratora – Blacharstwo Samochodowe Import Export Łukasz Kołodziej z siedzibą w Dobrzeniu Wielkim (zwane dalej Właścicielem), ul. Sokołów 3, 46-081 Dobrzeń Wielki, NIP: 754-13-75-270, REGON: 531127643 mogą zostać przekazane przez administratora zaufanym partnerom, którzy będą mogli je przetwarzać wyłącznie we wskazanym celu i zakresie. Zgodnie z RODO każdy z Państwa kto udzielił lub udzieli nam zgody na przetwarzanie danych osobowych, może ją w każdej chwili wycofać. Przysługuje Państwu także prawo żądania dostępu do nich, ich sprostowania lub usunięcia, prawo do ich przeniesienia, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz do wniesienia skargi do organu nadzorczego – GIODO.

W związku z pełnieniem obowiązków administratora Państwa danych osobowych stosujemy zabezpieczenia oraz procedury pomagające w bezpiecznym przetwarzaniu danych, miedzy innymi: witryna i wszystkie aplikacje internetowe korzystają z bezpiecznego protokołu zabezpieczonego certyfikatem SSL.